ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ внесе промени за горенето на отпадъци - въвеждат задължителна ОВОС за инсталациите (ОБНОВЕНА)

Новини 14-2-2020 Pik.bg 29

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с очакванията на хората по повод изгарянето на отпадъци. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание.

"Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорят на опасенията на хората по повод на всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората", каза още д-р Дариткова.

Промените, които предлагаме в закона за околната среда са, независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение за инсталация, процедурата да бъде задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Това е дълбок ОВОС, най-тежката процедура и се изисква оценка от здравните инспекции и становища от контролиращите органи. Така ние гарантираме превантивния контрол, а в текстовете добавяме и експериментални изгаряния. Те са минавали само със съгласователни писма, посочи Ивелина Василева. 

С колегите обсъждахме всички мерки, които се въвеждат с подобряване на контрола и недопускане нерегламентиран внос на отпадъци. Ние поискахме да има задължително видеонаблюдение на местата, където се горят отпадъци. Абсолютната забрана и мораториум влизат в разрез с европейското законодателство, но ние предлагаме засилване на контрола, да има изключително стриктни мерки за контрол и да не се допускат нерегламентирани действия, заяви още депутатката от ГЕРБ.

Прочетете повече на Pik.bg

Коментари

Зареждане...
Моля, въведете своето Име Моля, въведете своят E-Mail Моля, въведете Коментар Грешка