Банов избухна за чашите от

Критиките за "онези чаши" от Венецианското биенале са разгневили дотолкова министъра на културата Боил Банов, че той избухна по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии днес.

"Тук ако някой каже "Кво е тва бе?", ще се срещне челно с мен", обяви гневно Банов в отговор на въпрос на депутатката от "Воля" Боряна Георгиева. Народната представителка на два пъти му зададе въпрос по темата и настоя да получи финансов разчет за изложбата и кой е избрал проекта.

На Биеналето миналата година България бе представена от модернистичен проект с чаши от рециклирано стъкло. За цялото участие са платени около 400 000 лева. Според някои това е държавно прахосничество за "чаши от супермаркета", тъй като чашите наподобяват 1:1 евтин модел от Икеа. Според други това е модерно изкуство, в което носи по-дълбоки послания.

"Винаги ще има хора, които ще искат да се представяме с вампира от Созопол. Но България е европейска държава и има своето съвременно изкуство", заяви министърът пред комисията. Той подчерта, че участието е струвало 400 000 лева, макар първоначално да са били заделени повече - 500 000. По-голямата част от сумата била за наем на помещението за 7 месеца и 10 дни, за задължителен договор с охрана и уредник от Италия, за разрешителни. 

Само 45 хиляди са за кураторите. Не може да се смята така инфантилно, възмути се Боил Банов. Имали сме изложби, за които за 10 дни се давали 50 000 лева и това е нормално, добави той.

Чашите не са просто чаши

Чашата от арт проекта ни във Венеция не е "една хубава чаша от една ординерна фирма, позната в крайните квартали по цял свят", заяви язвително министърът. И поясни за неразбиращите от изкуство, че чашата е ръчно изработена от натрошено стъкло. Тя показва как нещо оживява чрез рециклиране. Имало клип, който показвал изработката.

Пътувало ли е частно лице до Виетнам във връзка с биеналето, попита отново депутатката Боряна Георгиева.

Да, чашите - всъщност 80 на брой - са закупени от Виетнам, защото само там правят такива, те са ръчно правени, личи им по това че са криви, и струват по 50 лева всяка, отговори Банов.

"Купувам си чаши от рециклирано стъкло от фирма във Варна", контрира го Георгиева, провокирайки репликата за "челната среща" с министъра" В качеството си на "защитник на изкуството" Банов заяви, че само авторът можеш да реши откъде и защо са му нужни точно тези виетнамски чаши. Това, че са правени там, на Изток, е от ключово значение за този автор. Самите автори живеят в други две държави, а изложбата е в Италия, целият свят е събран там, разясни още министърът. Все едно да питате режисьор на театрална пиеса защо иска да използва точно тази риза, като продават ризи и във Варна", обърна се Банов, по професия театрал и режисьор, към депутатката Георгиева. И обобщи, че проблемът на биеналето не бил в изкуството, а във фалшивите новини.

Тази година ще има нов конкурс за участник в биеналето, от което България отново ще е част, съобщи още Боил Банов.

Балетният фестивал във Варна все още може да се случи

Министърът на културата коментира и казуса с отменения заради липса на финансиране Международен балетен конкурс във Варна. По думите му и министерството, и Община Варна съдействат конкурсът да се проведе и реален шанс за това има. Проблемът бил, че организаторите, които са частна фондация, досега са провеждали конкурса с щедро спонсорство от френска банка, която бе изкупена от друга банка у нас. След сделката финансирането спряло и организаторите потърсили държавата. Според Банов става въпрос за много пари, които няма как ведомството да даде без насрещни разчети. Въпреки това, водени от желанието да не се отменя събитието, от МК съдействали за частично финансиране. Заедно с кмета на Варна осигурили 250 000 лева. "Да, те са свикнали на комфортна организация, но любовта към балета би трябвало да ни води", препрати Банов към организаторите, намеквайки, че конкурсът може да се проведе и с по-малко средства.

Прочетете повече на Offnews - Култура

Коментари

Зареждане...
Моля, въведете своето Име Моля, въведете своят E-Mail Моля, въведете Коментар Грешка