БЪЛГАРСКА РАБОТА: Три села и дървосекачи с два паралелни протеста заради разбит път

Новини 11-7-2019 Pik.bg 23

Фирми за дърводобив и жители на три родопски села излизат на два паралелни протеста в петък от 15 часа. Хората от Скобелево, Върховръх и Чурен ще се съберат на изхода на Перущица, за да изкажат гражданската си позиция. Те протестират срещу движението на тежкотоварни камиони по единствения път, свързващ трите села, защото тежките машини разбиват трасето и застрашават ежедневно живота на пътуващите.

От другия край на пътя пък ще застанат дърводобивни фирми, които са срещу исканията на протестиращите за спиране на камионите, тъй като това би съсипало бизнеса им.

"Вече има няколко катастрофи, а пътят е толкова разбит, че всеки момент очакваме автобусите от автогара "Родопи" да спрат да пътуват заради рисковете", разказва пред "Марица" Тодор Христов, който е един от протестиращите жители на селата.

Той обясни, че не са против дърводобивните фирми, но има алтернативно трасе, което те могат да ползват. Според Христов, Община "Родопи" не полага достатъчно грижи за поддръжка на пътя, а кметът е отменил заповед, с която първоначално забранявала движението на тежкотоварни камиони.

Общинският кмет Пламен Спасов пък обвини протестиращите в некоректни изказвания и отношение. Спасов припомни, че при предишния протест тръгнал с екипа си в определения от протестиращите час и място за среща, но там не открил никой. Преди дни той поканил организатор на протеста на среща в кметството той обещал да отиде, но не се явил, а след това спрял да вдига и телефона си.

Спасов припомни, че през 2016 г. пътят е бил ремонтиран от дърводобивните фирми. Това станало след среща при него, в присъствието на техни представители и на Горското. Тогава дупките били запълнени, канавките също ремонтирани. Що се отнасяло до отмененото ограничение за тонажа на камионите, кметът обясни, че първоначално забранил движение на камиони над 7 тона, но след съвместна среща с кметовете на Перущица, Кричим, шефът на Горското и дърводобивните фирми, било решено да се допуска движението на камиони до 24 т. без ремаркета и полуремаркета.

Според Спасов, той лично е шофирал по въпросния път към Скобелево преди дни и твърди, че пътят наистина е тесен, но няма по-добър за тази надморска височина от 1300 м.

Прочетете повече на Pik.bg

Коментари

Зареждане...
Моля, въведете своето Име Моля, въведете своят E-Mail Моля, въведете Коментар Грешка