ПЪРВО В ПИК! Сигнал до Цацар

Новини 12-10-2018 Pik.bg 18

Мистерията около заграбването на 600 декара държавни гори от изчезналите олигарси Ветко и Маринела Арабаджиеви на "Елените" се задълбочава. След публикация на ПИК за липсващи данни в кадастъра чии са въпросните гори, които внезапно се сдобиват със статут на урбанизирана частна територия за курортно застрояване, неправителствена организация внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за начина и решението, с което статутът на тези гори е променен.

Подалите сигнала разполагат с информация от кадастъра и скица от декември 1994 г., където ясно е посочено, че точно тези гори са държавна собственост. Когато Арабаджиеви обаче придобиват "Елените", а след това слагат ръка на 600 декара гори, тази информация мистериозно изчезва от кадастъра и те се превръщат в частна собственост за застрояване. Експерти твърдят, че промяната на такъв статут струва десетки милиони левове. Няма информация подобна сума да е заплащана от Арабаджиеви.

На същия принцип Арабаджиеви заграбват и общинския път, който в момента е препречен за граждани, а собствениците на имоти в Емона обикалят чукарите, за да стигнат до тях. В кадастъра с днешна дата липсват данни за собствеността на пътя, но през същата 1994 г. той ясно е посочен там като общинска собственост "полски път". Така е заграбена и рекичката, също публична собственост, която в момента не съществува, тъй като върху нея Арабаджиеви са построили аквапарк.

Смяната на статутите на каквито и да било горски и земеделски територии се извършва от съответните комисии в Министерството на земеделието. В периода от 2007 до 2009 г., когато Арабаджиеви се сдобиват с курорта "Елените", управлява тройната коалиция, а министри на земеделието са последователно Нихат Кабил и Валери Цветанов от квотата на ДПС.

Разследването около дейността и имотите на издирваните Арабаджиеви вероятно ще обхванат и тази собственост, за да се разкрие връзката между олигархията и властта, обясниха пред ПИК от разследването.

Прочетете повече на Pik.bg

Коментари

Зареждане...
Моля, въведете своето Име Моля, въведете своят E-Mail Моля, въведете Коментар Грешка